Milieu

Hoe kan het dragen van Royal Bamboo bijdragen aan de vermindering van ontbossing, het gebruik van pesticides en waterverspilling?

Ontbossing is het weghalen van grote stukken woud, voor ruimte of kaphout. Hierbij de grond achterlatend in zeer slechte conditie, met gronderosie als gevolg en verlies van wel 130 planten en dierensoorten per dag! Bamboe kan ontbossing en de effecten daarvan verminderen. Als gemeenschappen de kans krijgen zich te richten op commerciële bamboeplantages, kunnen zij de rug toekeren aan de vernietiging van hun plaatselijke bossen. Hiermee wordt het kappen van inheemse bomen voorkomen en wordt gezorgd voor een goede alternatieve grondstof voor de textielindustrie.

Het verbouwen van bamboe neemt veel minder vierkante meters in beslag dan het verbouwen van katoen, vermindert CO2-uitstoot en genereert 35% meer zuurstof dan een gelijke hoeveelheid aan bomen. Naast het gebruik voor textiel kan bamboe het gebruik van hout vervangen in bijna elke industrie ten behoeve van papier, vloeren, meubels, houtskool of bouwmateriaal.

Het doel van pesticiden en insecticiden is het doden of het voorkomen van vermenigvuldiging van levende organismen door het vernietigen van essentiële biologische processen die dat leven mogelijk maakt. Het probleem is dat de pesticiden niet alleen effect hebben op ongedierte maar ook op mensen. Sommige chemicaliën worden gelinkt aan kanker, maar zijn nog steeds toegestaan. Toepassen van bamboe kan het gebruik van pesticides aanzienlijk verminderen. Bamboe is van zichzelf antibacterieel door de aanwezigheid van de bio-agent ‘kun’, die de groei van bacteriën op de bamboe en bamboetextiel tegengaat. Dit is een van de grootste voordelen van het gebruik van bamboe als grondstof voor textiel. Het stoppen met het gebruiken van pesticiden is niet alleen beter voor de boeren, de vissen, de vogels en andere levende wezens die afhankelijk zijn van bossen en rivieren, maar ook voor mensen die kleding dragen en zich afvragen hoe die kleding gemaakt wordt.

70% van de aarde is bedekt met water, 2% van dat water is zoetwater en maar liefst 80% van dat zoete water is opgesloten in ijskappen en gletsjers. Zo moet de wereldbevolking van 7,5 miljard mensen het redden met de 0,4% van het water op de aarde. Bamboe kan het gebruik van water in de textielindustrie helpen verminderen. Bamboe heeft bij het groeien genoeg aan natuurlijke regenval, en behoeft dus geen irrigatie. Bamboe groeit goed in de meest uiteenlopende klimaten. Je kunt het vinden in koude berggebieden tot tropische regenwouden. Het gebruik van water door bamboe is dubbel zo groot als door bomen. Dit maakt het dat de bamboe beter kan overleven in extreme weersomstandigheden zoals langdurige droogte. Vergeleken bij de dorstige katoenplant is bamboe onverslaanbaar op dit punt. Bij het dragen van een bamboe shirt in plaats van een van katoen, heb je al 3000 liter zoet water bespaard. Als gevolg van de antibacteriële eigenschappen van bamboe waardoor geurtjes minder snel de kans krijgen, zal je het bamboe shirt minder vaak hoeven wassen, waardoor je nog meer water bespaart.